Valkuilen bij het veranderen van je leefstijl
Leefstijl
Leefstijl
2 min

5 valkuilen bij het veranderen van je leefstijl

2 min

Je bent er klaar voor en hebt de knoop doorgehakt. Eindelijk, je gaat jouw leefstijl nu écht aanpassen!
Je hebt jouw doelen helder en bent van plan er vol voor te gaan! Wat een topnieuws!

Maar.. misschien heb je het wel eens eerder geprobeerd en ben je toen de 'fout' ingegaan. De ene dip volgde de andere dip op en uiteindelijk heb je het maar opgegeven. En juist daarom ben je extra vastbesloten dat het je deze keer wél gaat lukken! Aan jouw motivatie en goeie zin zal het in ieder geval niet liggen. That's the spirit! Kijk je wel uit voor de volgende 5 valkuilen?

Je focust alleen maar op jouw einddoel

Focussen op het einddoel kan absoluut super motiverend werken, maar ook zoooooo demotiverend. De eindstreep kan namelijk een ver van je bed show lijken en daardoor voor jou totaal onhaalbaar. De gedachte waarom je er eigenlijk nog aan zou beginnen kan daardoor zomaar in jouw hoofd oppoppen. Kijk hier dus voor uit! 

Hoe je hier mee om kunt gaan? Stel kleine tussendoelen op en vier het behalen van deze tussendoelen! Ook de kleine successen zijn belangrijk want samen leiden die natuurlijk naar.. jaja.. het eindresultaat dat jij graag wilt!

A little progress each day adds up to big results!

Je verwachtte eigenlijk gisteren al resultaat

Het veranderen van jouw leefstijl kost tijd. Heel veel tijd. En energie. Bergen energie. Klinkt erg opbeurend he?
Het heeft je natuurlijk jaren gekost om je huidige leefstijl en daarbij behorende patronen te ontwikkelen, dus je kunt helaas niet verwachten dat het binnen no time helemaal on track is. 

Probeer daarom te genieten van jouw reis naar een gezonder en fitter leven. Juist deze duurzame manier van veranderen zal leiden tot het (blijvende) resultaat dat jij zo graag wilt. En.. daarnaast levert het superveel nieuwe energie op! Dus: Take it day by day en jij komt echt op jouw eindstation! Dat weet ik zeker!

Je hebt een alles of niets mindset

Kleine tegenvaller? Klaar. Basta! Je smijt de handdoek in de ring, want "nu maakt het toch niet meer uit". Herkenbaar? De meesten van ons kennen deze gedachte ongetwijfeld. Maar vraag jezelf eens af: maakt het echt niet meer uit? Of is dit gewoon een makkelijke manier om het op te geven?

Ik schreef er eerder al eens een uitgebreide blog over. Hier vind je 3 tips om de vloer aan te vegen met jouw alles-of-niets mindset.

Trying to do it all and expecting it all can be done exactly right is a recipe for disappointment. Perfection is the enemy.

Je gaat ervan uit dat je na het behalen van jouw doel klaar bent

Ha! Helaas kom je dan echt van een héle koude kermis thuis. Na het behalen van jouw doel begint jouw daadwerkelijke verandering eigenlijk echt. Bemoedigend he? Ik heb het hier wéér over jouw oude gedrag, de vastgeroeste patronen, die echt niet binnen 1 dag veranderd zijn. En nee, ook niet in 1 maand.

Natuurlijk is het superfijn als jij eindelijk die 10kg kwijt bent geraakt, maar als je weer terugvalt in jouw oude patroon zit die 10kg er zo weer aan...

Kortom: het gaat er om dat jij jouw leefstijl duurzaam verandert. Ga niet voor de quick fix, maar zet in op het veranderen van jouw gewoontes. En dan? Dan zul je merken dat je niet alleen jouw doelen haalt maar ook jouw resultaten behoudt!

Je gaat vanaf dag 1 meteen ALL-IN

Ok, je hebt de knoop doorgehakt. Je gaat voor die verandering en laat alles uit je handen vallen. Jouw nieuwe leefstijl moet natuurlijk per direct helemaal perfect gaan. 

5 dagen trainen? Duh. Wijn laten staan? Absoluut. Mealpreppen? On it. 

Sta eens stil. Haal diep adem en beantwoord dan de volgende vraag: Hoe lang denk je zelf dat je het op deze manier volhoudt?

Dat bedoel ik. Mijn advies? Kies écht voor kleine aanpassingen in jouw leefstijl in plaats van alles in één keer goed te willen doen. Eigenlijk is dat dus belangrijkste advies dat ik je kan geven. 

Take small steps each day and eventually you'll get there.


Reacties
Categorieën