zo ga je om met saboteurs
Leefstijl
Leefstijl
2 min

Saboteurs in je omgeving: hoe ga je ermee om?

2 min

Als je besluit jouw leefstijl aan te passen en gezondere keuzes te maken kan dit voor weerstand zorgen in jouw omgeving. Je kunt daardoor het gevoel hebben dat je jezelf moet verantwoorden of verdedigen naar aanleiding van de opmerkingen die worden gemaakt. You are not alone! De grootste uitdaging bij het veranderen van je leefstijl is namelijk niet eens echt het eten of bewegen, maar vooral jouw omgeving.

Wat is een saboteur?

Saboteurs zijn mensen uit jouw omgeving die jou er (on)bewust van zullen proberen te weerhouden jouw doel te bereiken. Vaak doen zij dit niet expres en hebben ze niet door dat de opmerkingen die zij maken jou een vervelend gevoel geven of misschien zelfs kunnen kwetsen. Vooral in de eerste periode zal je hier meestal fel tegenin gaan, omdat je anderen wilt overtuigen van hun ongelijk. Maar hoe verder je in het proces komt, hoe meer je je zult realiseren dat dit niet werkt en dat het soms zelfs averechts kan werken.

Reken af met jouw saboteurs

Er zijn verschillende manieren om met deze ‘saboteurs’ en de opmerkingen die zij maken om te gaan. Een daarvan is in ieder geval te bedenken dat hetgeen iemand zegt of doet vaak een reflectie is van henzelf. Misschien wilt die persoon zelf ook stiekem wel aan zijn gezondheid werken, maar onderneemt hij geen actie en wordt hij door jou geconfronteerd met zijn eigen ‘falen’. Door een opmerking te maken denkt diegene een beter gevoel te krijgen, ook al is dat vaak onbewust. Denk maar eens na, vind jij het ook niet fijner als iemand anders ook chips eet als jij dat doet? Dan lijkt het toch nét even wat minder erg.

5 tips om kritiek uit jouw omgeving voor te zijn

  1. Neem anderen mee in jouw proces als zij daarvoor openstaan. Hoe langer jij hiermee bezig bent, hoe meer zij hieraan gewend raken en het accepteren. En haal je eenmaal resultaat? Dan is de kans groot dat ze aan je zullen vragen hoe je dat voor elkaar hebt gekregen.
  2. Jij bent verantwoordelijk voor jouw leven en de keuzes die je maakt. Blijf dicht bij jezelf, maak voor jezelf heel helder waarom je dit wilt en wat ‘normaal doen’ voor jou betekent. Je zult merken dat als je vertrouwt op je eigen keuzes en hier achter staat, het veel makkelijker is de mening van een ander van je af te laten glijden.
  3. Als anderen opmerkingen blijven maken en jou daarmee een rotgevoel blijven geven, vraag jezelf dan eens af of deze mensen wel een positieve bijdrage aan jouw leven leveren.
  4. Het motiveert, inspireert en helpt om jezelf te omringen met mensen die hetzelfde in het leven staan als jij en die dezelfde waarden en doelen nastreven. Hierdoor zal je je nóg sterker en zekerder voelen!
  5. Wees vooral niet bang voor de mening van anderen! Mensen zullen namelijk altijd een mening hebben en ergens iets van vinden, ongeacht de keuze die je maakt. Accepteer dus dat die er ook zijn en leg dit naast je neer.

Heb jij wel eens te maken met saboteurs?

Reacties
Categorieën