Mindset boeken
Leefstijl
Leefstijl
5 min

5 mindset boeken die je leven veranderen

5 min

Ik houd van lezen, heel erg zelfs. Ik lees veel verschillende boeken, uit allerlei genres, en meestal nog tegelijkertijd ook. De beste mindset boeken die ik afgelopen jaar gelezen heb wil ik je graag tippen. Ik heb er veel aan gehad en ik hoop (maar verwacht) dat jij er ook wat aan hebt! Ze zijn goed voor jouw persoonlijke ontwikkeling en zorgen voor nieuwe inzichten. Wellicht zullen niet al deze zelfhulpboeken voor jou net zo waardevol zijn als voor mij, maar ik weet zeker dat ook jij een aantal belangrijke lessen uit deze boeken kunt trekken.

1. Denk als een monnik van Jay Shetty moet je echt gelezen hebben

Dit boek over een jongen die tijdens zijn studie tot het besef komt dat hij het leven dat hij leidt toch wel erg leeg vindt heeft mij enorm geïnspireerd. Jay Shetty volgt een business studie als hij in aanraking komt met het monnikenleven. Hij woont een seminar bij van een Monnik, een moment dat later het keerpunt in zijn leven blijkt te zijn. Mensen om hem heen verklaren hem voor gek als hij besluit zijn vaste baan en leven in Londen in te ruilen voor een sober en simpel bestaan als Monnik in India. In één woord: wauw!!!! Wat een ballen heb je dan!

De levenslessen die ik leerde van een monnik

Jay vertelt in zijn autobiografische boek 'Think like a Monk' over de lessen die hij geleerd heeft tijdens zijn tijd als monnik. Hij leert je hoe ook jíj dit kunt toepassen in je leven, zonder direct naar een Ashram te verkassen. De lessen die hij deelt en de verhalen die hij in zijn boek vertelt zijn inspirerend en laten je echt even stil staan bij hoe jij in het leven staat. Het boek zet je aan tot denken over jouw levensvisie en hoe jij je binnen jouw leven beweegt. Het laat je nadenken over de keuzes die je maakt en of je deze maakt om de juiste redenen. Het boek gaat over het hebben van liefde voor je naasten en bovenal voor jezelf. Over hoe je goed voor jezelf kunt zorgen en hoe een open, eerlijke en dankbare houding kan leiden tot een fijn en liefdevol leven.

Ben je benieuwd naar de waardevolle levenslessen van Jay Shetty? The time is now  

2. Volgens de moeder van Marie Forleo is alles uitvogelbaar

Het super inspirerende en makkelijk te lezen boek van Marie Forleo (Alles is uitvogelbaar) heb ik geluisterd als luisterboek. I-de-aal! De stem van de voorlezeres was heerlijk om naar te luisteren en het boek was goed en fijn geschreven.

En wat betreft de inhoud: Twijfel jij of je de dingen die je wilt doen wel kunt? Of denk je dat de dingen die jij wilt bereiken toch niet gaan lukken? En voel je je eigenlijk niet echt een expert, genoeg ervaren of slim genoeg? Of…. Zie jij overal grote beren op de weg? Dan is dit boek echt een aanrader voor jou!

Start voordat je er klaar voor bent

Nieuwsgierig naar haar boek? Ik schreef nog veel meer over het boek in mijn blog over het juiste moment om ergens mee te starten.

3. Meerdere passies? In 'Hoe word je alles' neemt Emilie Wapnick je mee op ontdekkingsreis

Al eerder zag ik de Ted Talk van Emilie Wapnick. Zij vertelde over 'multipotentialisme' en wat dat inhield. Wat een feest van herkenning! Een multipotentialist is iemand met meerdere passies. Dit zijn ook wel de generalisten onder ons. Duizendpoten. In een wereld waarin specialisten geroemd worden is het soms zwaar om een multipotentialist te zijn (ik weet er alles van). Je wordt al snel gezien als jobhopper en iemand die niet weet wat ie wilt. Onzin, zo verklaart Emilie. Multipotentialisten vinden gewoon héél véél dingen leuk en hebben niet de ambitie de beste in hun vak te worden. Als hun persoonlijke (vaak niet eens bewust gestelde) doel bereikt is, stoppen ze er mee en beginnen ze aan iets nieuws. Story of my life.

Hoe vind ik mijn passie?

In het boek word je aan de hand meegenomen op ontdekkingsreis. Het begrip wordt uitgelegd, de 'superpowers' komen aan bod en ook de verschillende type multipotentialisten die er zijn. Door middel van kleine opdrachtjes kom je er achter wat bij jou past en hoe jij jouw ervaring, kennis en interesses kunt combineren tot een baan of leefwijze die bij jou past. Ik vond het echt een eye-opener.

Ben jij ook zo'n jobhopper zoals ik?

En denk jij ook vaak: 'dit is het écht!' met als gevolg dat je 3 maanden later weer denkt shit dit is het toch niet… en hoor jij ook vaak genoeg: kun je niet gewoon eens een tijdje bij dezelfde werkgever blijven/hetzelfde blijven doen/ga je nu alweer een nieuwe studie doen? Dit boek is voor jou!

4. Dit wordt jouw jaar met Ben Tiggelaar als jouw guide

Stap voor stap leer je doelen te stellen en stappen te zetten om die doelen daadwerkelijk te behalen. Ik heb dit (luister)boek in één ruk uitgeluisterd en heb er bizar veel van geleerd. Heel gestructureerd, duidelijk en stapsgewijs loopt Ben Tiggelaar een stappenplan met je door. Na dit boek gelezen te hebben heb je echt het gevoel dat je veel helderder voor ogen hebt waar je naar toe wilt én hoe je dit kunt bereiken. Is dat even handig!

Doelen stellen in jouw leven

Met dit boek ga je onderzoeken wat het begrip succes voor jou betekent. Je leert technieken die jou helpen je goede voornemens ook daadwerkelijk om te zetten in resultaten. Je kent het vast wel: je wilt graag die 5kg afvallen/minder schermtijd/meer wandelen/lekkerder in je vel zitten, maar het lukt je maar niet om jouw voornemens om te zetten in actie en jouw doel te behalen. In dit boek lees je wat mensen die hun doelen wél behalen doen. Daarnaast geeft Ben in zijn boek praktische tips om het komende jaar helemaal jóuw jaar te maken. Herkenbaar? Dan is dit echt een aanrader.

5. ADHD, hoe haal je het uit je hoofd?

De titel zegt het al, het is een boek over ADHD en hoe je hier zelf mee om kunt gaan. De boodschap: focus niet op het gebruikelijke advies: rust, regelmaat en ritalin, maar kijk naar wat bij jou als persoon past.

Ik vond het boek zó waardevol dat ik er een hele blog over schreef. Je leest hem hier!

Geen ADHD? Ook dan zou jij dit boek eens moeten lezen

Ervaar jij wel eens chaos of onrust in je hoofd en heb je last van veel piekeren? In dit boek vind je verschillende handvatten en tools die je kunt gebruiken om dit te verminderen.


Welk boek mag volgens jou niet ontbreken in dit lijstje? Laat het me weten in de comments!
Reacties
Categorieën