Redenen om seizoensgroenten te eten
Voeding
Voeding
2 min

5 x waarom je beter seizoensproducten kunt eten

2 min

Een belangrijke reden om plantaardig te gaan eten is voor veel mensen duurzaamheid. Het verduurzamen van het voedselsysteem en het tegengaan van de vervuiling van het milieu zit hem niet alleen in het tegengaan van de vee-industrie, maar ook in het productieproces van groenten en fruit en voedselverspilling. Een andere manier van duurzaam omgaan met voeding is het eten van seizoensproducten. Er zijn verschillende redenen waarom je beter kunt kiezen voor seizoensgroenten en -fruit. Hieronder kun je ze vinden.

Seizoensproducten zijn verser

De versheid van producten neemt af naarmate ze meer verwerkt en vervoerd moeten worden. Klinkt eigenlijk heel logisch toch? Door de lange afstanden die sommige groenten en fruitsoorten moeten reizen, neemt de versheid en smaak af. De versheid draagt namelijk ook bij aan de smaak van het product.

Er zitten meer voedingsstoffen in seizoensgroenten- en fruit

Als je kijkt naar de voedingsdeskundige kant van het verhaal, is het van meerwaarde om producten te eten wanneer het hun seizoen is. Dit heeft twee verschillende redenen. De eerste is dat de producten vanuit andere landen vervoerd moet worden. Om die reden worden ze vroegtijdig geplukt of geoogst en zijn ze dus nog niet volledig gerijpt. Het gehalte van de voedingsstoffen is dan nog niet optimaal.

Ten tweede is het gehalte van voedingsstoffen in een product aangepast aan het seizoen. Een product dat in de winter geoogst hoort te worden, heeft op dat moment het hoogste gehalte aan voedingsstoffen. Zeker bij een plantaardig dieet is het eten van seizoensproducten een goede manier om genoeg vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Doen dus!

Eten naar jouw behoefte

Producten die per seizoen het hoogste gehalte aan voedingsstoffen hebben, sluiten het best aan op de behoefte van de mens. Denk maar eens na. In de zomer heeft jouw lijf niet zo heel veel behoefte aan zware kost, maar vooral aan vocht. In de winter is het juist belangrijker om warm te blijven en heeft jouw lijf meer behoefte aan vitamine C en D. En seizoensproducten, die leveren precies op het juiste moment de juiste voedingsstoffen.

Door seizoensgroenten te eten eet je niet alleen minder saai, maar het is ook een stuk gezonder omdat je door gevarieerder te eten alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook maakt de variatie het een stuk makkelijker om nieuwe producten te proberen omdat je smaak beter wordt ontwikkeld.

Seizoensproducten zijn goedkoper

Een beetje een open deur natuurlijk, maar seizoensgroenten en -fruit zijn ook goedkoper. Omdat je naast de prijs voor het product zelf ook voor transport, opslag en de kosten voor het gebruik van kassen betaalt, wordt de prijs van groenten en fruit die niet uit het seizoen komen een stuk hoger. Je bent dus eigenlijk een dief van je eigen portemonnee als je niet kiest voor de duurzame optie, namelijk de seizoensvariant.

Met het seizoen mee-eten is duurzaam

Eigenlijk heb ik dit al gezegd. De keuze voor seizoensproducten is een stuk duurzamer. Er hoeft namelijk geen gebruik gemaakt te worden van onder andere transport en opslag. Dit scheelt enorm veel energie en uitstoot. Door de hoeveelheid energie en licht die gebruikt moet worden voor opslag en de kassen waarin producten verbouwd worden, wordt de milieubelasting alleen maar hoger. En dan heb ik het nog niet eens over de uitlaatgassen van transportmiddelen als schepen, vliegtuigen, vrachtwagens….

Welke groenten horen bij welk seizoen?

Kortom, het is een hele goede keuze om lekker met het seizoen mee te eten. Ben je benieuwd welke producten bij welk seizoen horen? Neem hier dan eens een kijkje.

Reacties
Categorieën