Gezondheidsvoordelen veganistsiche voeding
Voeding
Voeding
3 min

Veganistisch eten: 6 gezondheidsvoordelen die je niet mag missen

3 min

Het plantaardig voedingspatroon staat naast dat het bijdraagt aan een beter milieu en minder dierenleed, ook bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen. Door veganistisch te eten krijg je veel gezonde voedingsstoffen binnen, die een optimale werking van jouw lichaam bevorderen en verschillende ziekten kunnen voorkomen. Leefstijlaandoeningen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en obesitas komen dan ook veel minder vaak voor bij mensen die vegetarisch of veganistisch eten. 

Twijfel je nog om de switch te maken naar een plantaardige leefstijl? Dan vind je hieronder 6 grote gezondheidsvoordelen die je echt over de streep gaan trekken ;-)

1. Veganistisch eten kan hart- en vaatziekten voorkomen

Na kanker zijn hart- en vaatziekten de grootste doodsoorzaak in Nederland (CBS, 2020). De oorzaak hiervan kan van genetische aard zijn, maar ook komen door een ongezonde leefstijl. Een ongezonde leefstijl kan leiden tot overgewicht, suikerziekte, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol. Deze gevolgen verhogen de kans op hart- en vaatziekten. Niet echt iets waar je op zit te wachten dus.

Plantaardige voeding kan het slechte cholesterol verlagen en het eten van verse groenten, fruit en peulvruchten leidt tot een lager risico op hartziekten. Zit jouw lichaam vol met slecht cholesterol? Dan kun je last krijgen van dichtslibbende vaten, met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten als gevolg hiervan. Dit slechte cholesterol kun je onder andere vinden in dierlijk vet, zoals worst, spek, vlees en kaas. 

Het goede cholesterol wordt daarentegen aangemaakt door goede (onverzadigde) vetten uit onder andere noten, zaden en plantaardige oliën. Veganistisch eten verhoogt daarmee niet alleen het goede cholesterol, maar verlaagt ook het slechte! Win-win dus.

2. Het helpt een gezond gewicht te bereiken en behouden

Overgewicht en obesitas komt in de Westerse wereld waarin wij leven steeds meer voor en dit ontstaat als je meer eet en drinkt dan dat je verbrandt. Er is een overvloed aan ongezonde voeding beschikbaar en de vaak lagere prijs (dan die van gezonde voeding) maakt het dan ook aantrekkelijk voor veel mensen hiervoor te kiezen.

Door het eten van veel vet- en suikerrijk voedsel neemt je gewicht toe. Deze producten bevatten bizar veel calorieën terwijl ze nauwelijks vullen. Lege calorieën dus. Om overgewicht te voorkomen of om af te vallen is het belangrijk voldoende vezelrijke voeding te eten, omdat vezelrijke voeding ervoor zorgt dat je je langer verzadigd voelt. Het eerdere en langere gevoel van verzadiging voorkomt overeten en uiteindelijk overgewicht.  

Vezels vind je in plantaardige voeding zoals groenten, fruit, granen en peulvruchten. In dierlijke voeding zitten geen vezels. Je zit daarom minder (lang) vol bij het eten van dezelfde hoeveelheid calorieën en zult daardoor meer eten van een dierlijk product. 

3. Plantaardige voeding lijkt de bloedsuikerspiegel te verlagen

Het plantaardig voedingspatroon is gelinkt aan een lagere bloedsuikerspiegel. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een veganistisch eetpatroon positieve effecten heeft op de bloedsuikerspiegel (Diabetesfonds, 2021). Ook is aangetoond dat mensen die vegetarisch of veganistisch eten half zoveel kans hebben om diabetes type 2 te krijgen, dan mensen die wél vlees eten. 

Andere onderzoeken tonen zelfs aan dat het vervangen van dierlijke door plantaardige producten de bloedsuikerspiegel meer verlagen dan diëten van de Amerikaanse Diabetes Association en andere populaire diëten zoals een koolhydraatarm dieet. 

4. Plantaardige voeding is rijk aan gezonde voedingsstoffen

Het plantaardig dieet zit vol met gezonde voedingsstoffen, zoals vezels en antioxidanten. Daarnaast bevat het ook meer kalium, foliumzuur, vitamina A, C, E en magnesium. Natuurlijk geldt dit alleen als je kiest voor een volwaardig plantaardig voedingspatroon. Een slecht ingericht dieet kan namelijk ook leiden tot tekorten van andere voedingsstoffen zoals B12, ijzer, calcium, zink en Omega 3. Het is daarom superbelangrijk te kiezen voor volwaardige voeding die vol zit met gezonde voedingsstoffen en zoveel mogelijk weg te blijven van vegan junkfood. 

Heb je hulp nodig bij het inrichten van een gezonde basis? Laten we dan eens kennismaken!

5. Het draagt bij aan een gezonde darmflora

In een grote studie zijn een groep Nederlandse wetenschappers nagegaan wat het verband is tussen voedingspatronen, darmgezondheid en de darmflora. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat een plantaardig voedingspatroon dat bestaat uit peulvruchten, groenten, fruit, noten en granen hand in hand gaat met een gezonde darmflora en meer ontstekingsremmende stoffen. Het tegenovergestelde geldt voor vlees, junkfood en geraffineerde suikers.

Uit onderzoek van het UMCG blijkt dat plantaardige diëten ook helpen bij de productie van vetzuren die de belangrijkste energiebron zijn van cellen langs de dikke darm. Deze uitkomsten ondersteunen het idee dat een plantaardig dieet een gezonde darmflora ondersteunt en dat het letten op je voedingspatroon kan bijdragen aan de beheersing van darmziekten. Kortom, een dieet dat voornamelijk bestaat uit plantaardige voedingsmiddelen is het beste voor je darmecosysteem.

En wist jij al dat gezonde darmen ook bijdragen aan een goede werking van de hersenen?

6. Een plantaardig dieet lijkt het risico op kanker te verlagen

Naast de bovenstaande vijf gezondheidsvoordelen zijn er nog meer te noemen, waaronder dat plantaardige voeding ook lijkt te helpen bij het voorkomen van sommige kankersoorten. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds claimt dat een plantaardig dieet het risico op verschillende vormen van kanker helpt te verlagen en adviseert daarom een plantaardig(er) dieet.

Helaas is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van een veganistisch dieet. Daarom kunnen er nog niet veel gezondheidsclaims gedaan worden rondom de voordelen van plantaardig eten. Maar wat we natuurlijk wel kunnen stellen is dat een dieet dat voornamelijk bestaat uit plantaardige voeding in 9 van de 10 gevallen zeker de beste keuze lijkt te zijn voor jouw gezondheid!

Reacties
Categorieën