Beste voeding voor en na jouw training
Sport
Sport
2 min

Dit kun je als sporter het beste eten rond jouw training

2 min

Je traint regelmatig en wilt je voeding hier graag op aanpassen. Je let goed op je voeding en traint regelmatig, daarom wil je graag weten wat je het beste kunt eten voor je aan je training begint. Heel verstandig, want jouw voeding kan van grote invloed zijn op jouw sportprestaties! In deze blog vertel ik je wat je het beste kunt eten rondom jouw sportsessies en of het écht belangrijk is de tijd daarbij in de gaten te houden. Wat denk jij?

Dit kun je het beste eten voordat je gaat sporten

Ik raad je allereerst aan nooit vlak voor je training een grote maaltijd naar binnen te werken. Er is namelijk wat tijd nodig om jouw eten goed te verwerken. Houd je hier geen rekening mee dan kan dit leiden tot pijn in je buik en dat wil je natuurlijk niet. Er wordt aangeraden deze grote maaltijd zo'n 2 tot 3 uur voor jouw training te eten, en voor het sporten kun je dan eventueel nog een kleine snack nemen. Bijvoorbeeld een stukje bananenbrood, vegan pancakes of een banaan. Kies in ieder geval iets wat licht verteerbaar is en skip de snacks die pittig zijn en die veel vezels en/of eiwitten bevatten.

Drinken voor het sporten

Ook is het belangrijk genoeg te drinken voor jouw training. Denk hierbij aan minimaal een halve liter water. Tijdens het trainen verlies je over het algemeen veel vocht en daarom is het superbelangrijk om jouw vochtreserves goed aan te vullen!

Niet eten voor jouw training

Er wordt nogal eens gedacht dat op een nuchtere maag trainen zorgt voor extra vetverlies. Een bijzonder fenomeen omdat het verliezen van vet alleen mogelijk is als jij gedurende de dag minder calorieën binnen krijgt dan dat je verbrandt. Dus eet jij gedurende de dag meer dan dat je verbrandt hebt? Dan gaat die nuchtere-maag-trainingssessie écht niet leiden tot meer vetverlies. Kortom: train dus alleen op nuchtere maag als jij je daar prettiger bij voelt.

Dit kun je het beste eten na het sporten

Je bent even helemaal stuk gegaan tijdens jouw training en moet jouw reserves daarom weer aanvullen met de voedingsstoffen die nodig zijn. Hoe je dit het best kunt doen? Door te kiezen voor een maaltijd met volwaardige eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten. Is het tijd voor een 'hoofd' maaltijd? Vul je bord dan met een eiwitbron zoals bonen, peulvruchten of een vleesvervanger, een koolhydraatbron zoals brood, pasta, rijst of wraps én een vettenbron zoals noten, kokosmelk of avocado. Een goede maaltijd voor na het trainen zou bijvoorbeeld deze Indiase dahl of een pokébowl zijn.

Is het nog geen tijd voor jouw lunch of diner? Neem dan een snack zoals een schaaltje alpro go on met een banaan, een eiwitshake met diepvriesfruit, deze eiwitrijke bliss balls of een stukje eiwitrijk bananenbrood met pindakaas.

Timing van jouw maaltijden

Er wordt altijd geopperd dat het belangrijk is zo snel mogelijk na jouw training eiwitten te eten voor snellere spieropbouw en beter spierherstel. In het algemeen geldt dit niet voor mensen die recreatief trainen (zoals ik), maar voornamelijk voor mensen die op hoog niveau en erg intensief sporten. Jou kan ik daarom adviseren binnen twee uur na jouw training een herstelmaaltijd te eten om jouw reserves weer aan te vullen.  

Moet je extra eiwitten eten na het trainen?

Ook dit is niet per se waar. Het allerbelangrijkst is dat jij door de dag heen voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Sport jij zo'n 2 a 3 keer per week op een laag tot medium niveau? Dan eet je waarschijnlijk zonder op te letten al meer dan genoeg eiwitten op een dag. 

Wil je graag checken of je écht genoeg eiwitten binnenkrijgt, sport jij meer dan gemiddeld en/of erg intensief of twijfel je of je bij een plantaardig voedingspatroon wel voldoende eiwitten binnenkrijgt? Overweeg dan eens een persoonlijk voedingsadvies of stuur Laura een berichtje



Reacties
Categorieën