4 min

Mijn weg naar vrijheid als vrouw met ADHD

4 min

Ik reed met de scooter over de hobbelende wegen van Nusa Lembongan, angstig, maar ook enthousiast. Ik was gestart en op weg naar vrijheid. Op naar de Devil’s Tear, het zou er fantastisch moeten zijn. Daar aangekomen stond ik perplex, uitkijkend over de prachtige zee die in golvende bewegingen tegen de rotsen sloeg. De helder blauwe vlakte strekte zich voor mij uit tot in het oneindige.

En wat zag ik nou? Daar, in de Devil’s Tear, zag ik iets bewegen. Een reuzeschildpad! Wauw! Dat ik dat in het echt zag, in het wild, ik kon het niet geloven. Ik liep rond over de rots en nam even een momentje om volop te genieten van het prachtige uitzicht. Een groep vrolijke dolfijnen sprong er lustig op los in de verte. Mijn dag kon niet meer stuk. Dat ik doodsangsten op de scooter had uitgestaan en ook weer terug moest, was op dat moment voor mij niet meer relevant.

devils tear nusa lembongan


Van de hobbelige wegen op Nusa naar de melkweg in Australië

Een aantal maanden later stond ik naast mijn camper op een camping in Zuid-Australië. Het was donker en er was nergens een lichtje te bekennen. Ik keek naar de hemel en zag ontelbaar veel sterren, met daartussen de melkweg. Terwijl ik daar stond hoorde ik om mij de geluiden van de natuur. Prachtig. Echt magisch vond ik het. Nooit eerder had ik zoiets bijzonders gezien als deze heldere hemel met oneindig veel sterren.

sterrenhemel australie

Mijn weg naar wie ik ben

Ondanks de hobbelige wegen en de duizenden muggen, waren dit slechts twee van de momenten waarop ik mij realiseerde dat dit, dit wat ik op mijn wereldreis ervaarde, voor mij het mooiste is. Hier word ik intens gelukkig van. De aanblik van wilde dieren die zich onverwacht laten zien. De puurheid van de ongerepte natuur. De stilte van de magische sterrenhemel, de kracht van een helderblauwe zee die tegen de rotsen slaat, samen met het geweldige gevoel van vrijheid dat ik ervaarde. Dat gaf mij het gevoel dat ik leefde. Dat ik vrij was. Deze momenten waren voor mij de start van alles.

  1. Van mijn reis naar mijn diepere ik; want vond ik een baan met ‘status’ en veel geld wel écht belangrijk?  
  2. Van mijn reis naar een duurzamere leefstijl; want deze mooie natuur, die moet behouden worden.
  3. Van mijn avontuur naar een vrij leven; vrijheid om te gaan en te staan waar ik wil. Al ben ik er inmiddels wel achter dat échte vrijheid pas bereikt is als je vrij bent in je hoofd.
  4. En tenslotte het besef dat ik al bijna 30 jaar een leven leefde dat totaal niet bij mij paste. 

The bumpy road die ik de laatste jaren heb afgelegd

Nu, 3 jaar later ben ik een aantal therapeuten, 1 therapiegroep, 1 opleiding tot software engineer, 2 sustainability certificaten, 3 werkgevers, 4 banen, 3 woningen en een ADHD diagnose verder. Het is een mondvol, het was een avontuur, maar ik weet nu wel wie ik ben, waar ik voor sta en wat ik uit het leven wil halen. Ik ben veranderd van iemand die mee probeerde te gaan in de stroom (maar eigenlijk geen fucking idee had waar dat stroompje was), naar iemand die lekker door, over en tegen het stroompje in springt. En weet je wat? Ik voel me eindelijk mezelf. Alsof alles op zijn plek is gevallen en ik gevonden heb waar ik al die tijd al naar op zoek ben geweest. 

Natuurlijk, het is zwaar, spannend, vervelend en ik moet er hard voor werken. Maar dat weegt niet op tegen het gevoel te moeten vechten, je aan te passen naar iets dat je niet bent, je in alle bochten wringen om er bij te horen en mee te moeten doen met dingen die je niet begrijpt en al helemaal niet wilt begrijpen. Dat eeuwige strijden is enorm vermoeiend.

Ervaar jij je leven ook zo?

Heb jij ook het gevoel dat je niet het leven leeft dat bij jou past? Waar wacht je nog op, go for it! Het is écht de moeite waard en het is nooit te laat. Laat je niet door anderen vertellen dat je ‘gewoon beter je best moet doen’, ‘even door moet bijten’, ‘je nu toch wel eens langer dan één jaar ergens kunt blijven’ of dat ‘hoe jij er naar kijkt niet klopt’. Fuck dat. Ga op zoek naar wat jij wilt en waar jij je goed bij voelt. Leef je leven op jouw voorwaarden 🙂 

Wat ik eigenlijk wil zeggen is..

Ik ben niet van plan de zoveelste zelfhulp-goeroe te worden, maar wil je graag meenemen op ontdekkingsreis naar een vrijer, gezonder en duurzamer leven. Met duurzamer leven bedoel ik duurzaamheid in de keuzes die je maakt, de producten die je koopt, de reizen die je maakt, maar ook in je gezondheid, je mindset en je voedingspatroon. En natuurlijk duurzaamheid in de wereld om jou heen. De wereld was er namelijk nog nooit zo slecht aan toe. Ik wil jou daarom graag inspireren, ondersteunen en enthousiasmeren om goed voor jezelf én de wereld om je heen te zorgen. Want als ik één ding heb geleerd is dat je pas écht een verschil kunt maken, als je genoeg tijd en aandacht geeft aan jezelf. 

So, what to do next….?

Werk aan een gezond voedingspatroon, beweeg voldoende, ga naar buiten en werk aan jouw mindset. Je bent niet alleen en hoeft het niet alleen te doen. Ik help je hier graag bij. Ik weet zeker dat ik jou met mijn kennis en ervaring kan helpen. Niet door jou te vertellen wat je moet doen, maar door jou te prikkelen en zelf na te laten denken over de mogelijkheden en antwoorden die bij jou passen. Door jou het gevoel te geven dat je ertoe doet, dat je niet alleen bent en dat ik je begrijp. Samen kunnen we kijken naar een manier die werkt voor jou.

Liefs, Laura

Reacties
Categorieën