4 tips om om te gaan met vervelende opmerkingen
Leefstijl
Leefstijl
2 min

Leer omgaan met kritiek op je leefstijlverandering: 4 tips

2 min

Mensen maken vaak vervelende opmerkingen om hun eigen onzekerheid te verbloemen. Zij worden misschien wel geconfronteerd met iets dat zij zelf ook zouden willen, maar wat hen nog niet gelukt is. In zekere zin herinner jij de ander er dus aan dat zij nog niet die stap buiten hun comfortzone gezet hebben, terwijl jij dit wel doet. Vaak zullen anderen het zelfs voelen alsof zij nu ook iets moeten doen en dat roept weerstand op. Kortom, het zou jouw omgeving eigenlijk veel beter uitkomen als jij niet verandert, want dan worden zij ook niet met hun eigen gevoelens en onzekerheid geconfronteerd.

De 10 meest gemaakte opmerkingen bij leefstijlverandering

 1. Je kunt toch wel gewoon één borrel meedoen? Doe niet zo saai!
 2. Je bent toch geen konijn?
 3. Doe eens gezellig zeg!
 4. Je hoeft toch niet nóg meer af te vallen?
 5. Het is de verjaardag van je moeder, dus een keertje taart moet kunnen.
 6. Kijk je uit dat je niet doorschiet?
 7. Wanneer ga je weer normaal doen/eten?
 8. Je kunt toch ook gewoon een keer niet sporten?
 9. Je ziet er al hartstikke goed uit!
 10. Dat heb jij toch allemaal helemaal niet nodig, dit past gewoon bij je!

Leer omgaan met commentaar van anderen

Ik kan me de tijd dat ik besloot gezonder te gaan leven nog goed herinneren. Want ik dacht toch niet dat ik dit eeuwig ging volhouden? En ik kon toch gewoon eten halen in de kantine? Waarom nam ik in godsnaam bakjes met eten mee. O, en niet te vergeten: doe niet zo ongezellig, een drankje hoort erbij! Ik skipte al snel borrels en etentjes om aan het commentaar van anderen te ontkomen.

Klinken deze opmerkingen jou ook bekend in de oren? Het kan erg vervelend en zelfs kwetsend zijn deze rotopmerkingen te krijgen. Dit hoeft niet zo te zijn, want wat er gebeurt is niet per se het belangrijkste, maar hoe jij hiermee omgaat. Daarom is het goed als je leert om te gaan met dit soort kritiek van anderen.

4 manieren om minder last te hebben van kritiek

 1. Je kunt aangeven dat je last hebt van de opmerkingen en vragen of hiermee rekening gehouden kan worden. Wees kwetsbaar. Ook kun je uitleggen waarom je deze keuzes maakt, maar alleen als anderen hiervoor openstaan.
 2. Denk en communiceer niet in restricties. Je mag het namelijk wel, maar je wilt het niet. Je hebt een doel dat je graag wilt bereiken en door toe te geven gaat dat niet lukken. Durf dit ook uit te spreken naar anderen!
 3. Ga niet in discussie, maar probeer te begrijpen waarom zij zo doen. Vaak is het namelijk niet persoonlijk bedoeld, maar triggert jouw nieuwe gedrag iets bij de ander.
 4. Geef mensen in jouw omgeving het gevoel dat jij hun keuzes respecteert, ook als die anders zijn dan die van jou. Als anderen namelijk het gevoel hebben dat jij de keuzes die zij maken respecteert, zullen zij jouw keuzes ook sneller respecteren en zelfs motiveren je nieuwe leefstijl vast te houden.

Ik begrijp dat het lastig is jouw kwetsbaarheid te tonen en mening te uiten, maar dat gaat jou echt verder brengen. Sta stil bij de reden dat jij graag jouw leefstijl wilt veranderen en onthoud dat je aan niemand verantwoording schuldig bent. Stel je kwetsbaar op en zie hoe ver jij komt!

Heb jij wel eens te maken gehad met vervelende opmerkingen uit jouw omgeving? Laat jouw antwoord achter in een reactie op deze blog!

Reacties
Categorieën