Leefstijl
Leefstijl
2 min

Het eten van avocado's is helemaal niet zo duurzaam

2 min

Avocado's, wie houdt er niet van. Helaas worden ze inmiddels vergeleken met de kippen uit een legbatterij, maar dan onder de plantaardige producten. De gigantische run op avocado's van de laatste jaren, zorgt voor enorme milieuschade. Dus vraag jij je af of het eten van avocado's duurzaam is? Dan heb ik helaas een minder leuk antwoord. Want hoe fijn het ook is dat ze zo gezond zijn, avocado's zijn helemaal niet zo duurzaam als altijd wordt gedacht.

De teelt van avocado's veroorzaakt grote milieuschade

Avocado's worden door menigeen vergeleken met legbatterijkippen. Door velen worden ze dan ook niet meer gebruikt vanwege het effect dat de teelt hiervan heeft op de landen waar ze vandaan komen. Denk hierbij aan de ontbossing in Chili, maar ook het geweld in Mexico. Dingen waar wij in Nederland maar weinig van meekrijgen. De teelt van avo's kost bizar veel water en daarnaast worden er ook bomen voor gekapt. Het hoge watergebruik is niet per se te wijten aan de vrucht zelf, maar ook aan de omgeving waarin ze verbouwd worden. Deze omgevingen zijn vaak erg droog omdat er maar weinig regen valt.

Een hype rondom een voedingsproduct draag niet bij aan duurzaamheid

Een motief om plantaardig te gaan eten is voor veel mensen de hoge milieubelasting die het eten van dierlijke producten met zich meebrengt. De milieubelasting wordt onder andere uitgedrukt in de zogenaamde voedselafdruk. Deze geeft aan hoeveel energie, ruimte en water een voedingspatroon kost. Het is daarom goed om kritischer naar de productie van bepaalde plantaardige producten te kijken. In principe draagt een hype rondom een voedingsproduct namelijk zelden bij aan duurzaamheid. Een hype veroorzaakt namelijk grote druk op de handelsmarkt en daarnaast kan de landbouw dit helemaal niet bijbenen.

Er zijn nog meer van die niet duurzame, maar super hippe, voedingsproducten

Denk bijvoorbeeld aan de hype rondom quinoa. Quinoa wordt veel verbouwd in landen als Bolivia en Peru en door de grote vraag uit de westerse landen, gaat het grootste deel van de oogst naar die landen. De prijs van quinoa is veel te hoog geworden voor de lokale bevolking, waardoor zij de oogst noodgedwongen verkopen en zelf uitwijken naar ongezonder en goedkoper voedsel. Daar komt bij dat quinoa meestal op de traditionele manier verbouwd wordt, waardoor de opbrengst per akker niet genoeg is om aan de grote vraag te voldoen. Nieuwe akkers moeten vervolgens worden aangelegd, met als gevolg dat de grond wordt uitgeput en er erosie ontstaat. Niet echt iets om over naar huis te schrijven dus.

Welke les kun je hier uit trekken?

Wees je bewust van de hype en realiseer je dat de keus voor dit product wellicht niet zo duurzaam is als jij denkt. Supergoed als je de switch maakt van een dierlijk naar een plantaardig product, maar check direct even of de producten die jij kiest ook daadwerkelijk duurzaam zijn. Uit welk gebied komt het product? Krijgen de boeren een eerlijke prijs voor hun producten? Zo nee, ga dan op zoek naar duurzame alternatieven voor jouw product, want die zijn er echt!


Reacties
Categorieën