Tempeh op een houten bord
Recepten
Recepten
1 min

Hoe verse tempeh op de beste manier te bewaren: Tips voor het behouden van de kwaliteit van je tempeh

1 min

Tempeh is een heerlijk en veelzijdig plantaardig product dat populair is bij vegans en mensen die op zoek zijn naar gezonde eiwitbronnen. Het wordt gemaakt van gefermenteerde bonen en heeft een unieke textuur en smaak.

Als je zelf tempeh maakt of verse tempeh koopt, wil je er natuurlijk wel voor zorgen dat het lang goed blijft. In dit artikel deel ik een aantal handige tips om je tempeh vers en lekker te houden, zodat je er optimaal van kunt genieten!

1. Bewaar de tempeh in de koelkast

Verse tempeh moet altijd worden bewaard in de koelkast om bederf te voorkomen. Plaats de tempeh in een afgesloten bakje of wikkel het in plastic folie om uitdroging en blootstelling aan lucht te minimaliseren. Bewaar het op een temperatuur tussen de 1-7°C, zoals de groentelade van je koelkast. Hierdoor blijft de tempeh vers en behoudt het zijn smaak en textuur.

2. Kruid je tempeh

Een unieke manier om de versheid van je tempeh te behouden, is door het te kruiden met knoflook en zout. Knoflook en zout zijn natuurlijke conserveermiddelen. Maal enkele teentjes knoflook en voeg wat zout toe. Los dit op in wat water.

  1. Wrijf de kruidenmix over de hele tempeh en plaats het in een afgesloten bakje.
  2. Bewaar het in de koelkast. Je kunt de gekruide tempeh vervolgens bereiden zoals gebakken tempeh in de pan.

3. Snijd tempeh pas vlak voor gebruik

Als je tempeh wilt bewaren, is het aan te raden om het pas vlak voor gebruik te snijden. Hierdoor blijft de tempeh langer vers en behoudt het zijn kwaliteit. Snijd de tempeh in de gewenste vorm en grootte vlak voordat je het gaat bereiden. Zo kun je optimaal genieten van de smaak en textuur van de tempeh.

4. Vries tempeh in voor langere bewaartijd

Als je tempeh wilt bewaren voor een langere periode, kun je het invriezen. Snijd de tempeh in stukken of blokjes en plaats ze in een luchtdichte verpakking of vrieszak. Label de verpakking met de datum, zodat je weet hoe lang het al in de vriezer ligt. Bevroren tempeh kan tot enkele maanden worden bewaard zonder veel verlies van kwaliteit. Let op: na het ontdooien moet de tempeh goed gaar worden gekookt voordat je het consumeert.

Maak je eigen tempeh

Vraag je je af hoe je zelf tempeh kunt maken? Een tempeh starter is een belangrijk ingrediënt in het tempeh maakproces.

De tempeh starter, ook wel schimmelcultuur genoemd, zorgt ervoor dat er schimmels groeien en alle delen van de bonen bedekken. Hierdoor wordt je tempeh stevig en kun je er vervolgens plakjes van snijden.

Het maken van zelfgemaakte tempeh kan een uitdaging lijken, omdat sommigen pas succes hebben na 2 of 3 pogingen. Maar eerlijk? Eigenlijk is het een simpel proces als je alle instructies stap voor stap volgt. Kind kan de was doen ;-)

Wil je zelf ook wel eens tempeh proberen te maken? Bekijk dan mijn recept voor zelfgemaakte tempeh en ontdek hoe je je eigen heerlijke tempeh kunt maken! Ga naar het recept >>>

Reacties
Categorieën