Tofu marineren, hoe doe je dat?
Recepten
Recepten
2 min

Tofu marineren en bereiden, dit is de beste manier!

2 min

Tofu marineren, you love it or hate it. Toen ik net startte met plantaardig eten vond ik het marineren, bereiden én zelfs het opeten van de smakeloze tofu echt een drama. Ik kan me dus heel goed voorstellen dat hier veel meer mensen tegenaan lopen. Daarom help ik je graag verder door in stappen uit te leggen hoe ook jij smaakvolle tofu kunt bereiden.

Hoe marineer je tofu?

Tofu smaakt van zichzelf nergens naar, maar neemt wel bijna elke smaak op die je eraan wilt geven. Stoof je tofu mee in een curry, dan kun je die onbewerkt toevoegen. De smaken van de curry worden dan door de tofu opgenomen. Voor alle andere bereidingen kun je tofu het beste van tevoren marineren.

Marineer de tofu zonder olie

Het is aan te raden een basis te gebruiken die ervoor zorgt dat de tofu de smaken beter opneemt. Denk hierbij aan (rijst)azijn, sojasaus, (rijst)wijn, citroensap of zelfs water. Daarnaast wordt afgeraden olie te gebruiken tijdens het marineren. De olie zorgt er namelijk voor dat er een soort laagje om de tofu ontstaat, waardoor (je raadt het al) de smaken minder goed worden opgenomen.

Suiker voor een krokant laagje?

Door zoete ketjap, ahornsiroop, balsamicoazijn of hoisinsaus te gebruiken in de marinade, creëer je naast smaakvolle tofu óók een krokant laagje. De suikers zullen namelijk karamelliseren. Jammie! Let er wel op dat het vuur niet te hoog staat om verbranding te voorkomen.

Doe dit om de marinade goed op te laten nemen

Laat de tofu goed uitlekken. Ik snijd hem zelf altijd in 3 delen en leg dit tussen een schone theedoek. Vervolgens zet ik er iets zwaars op. Laat dit een half uurtje zo staan. Heb je minder tijd? Dan is korter natuurlijk geen probleem. Snijd de tofu vervolgens in rechthoeken of blokjes. Maak ze niet te dik – anders wordt de tofu niet gaar, maar ook niet te dun – tofu is breekbaar. Zet daarom in op ongeveer 2 x 1 x 0,5 cm. Vervolgens kun je de tofu marineren.

Hoe lang moet tofu marineren?

Het klinkt vanzelfsprekend maar hoe dikker de tofu, hoe langer de tofu moet marineren. Ervan uitgaande dat je bovenstaande grootte hanteert, moet de tofu minimaal 15 minuten marineren. In geval van een tofu scramble kun je deze tijd ook zeker aanhouden. Echter, voor een optimale smaakbeleving raad ik je aan de tofu een nachtje te laten marineren.

Komt het krokante laagje weer

Houd je van een extra krokant korstje? Haal de gemarineerde tofu dan even door wat rijstmeel, aardappelzetmeel, maïzena, panko of kokosrasp. Gebruik voor de bakken van de tofu in dit geval zéker genoeg olie én een pan waarvan je zeker weet dat die niet kan aanbranden. Frituren kan natuurlijk ook.

Welke marinades kun je allemaal gebruiken

Je kunt tofu echt in van alles marineren en de mogelijkheden zijn dan ook eindeloos. Je kunt elke bestaande vleesmarinade ook gebruiken voor het marineren van tofu, voeg hieraan alleen één van de suikers die ik hierboven noemde toe en laat de olie weg.

Lekkere marinades voor tofu

Belangrijk! Gebruik voldoende olie bij het bereiden van de tofu om een mooi krokant laagje te creëren!

Reacties
Categorieën