Adhd hoe haal je het uit je hoofd?
Leefstijl
Leefstijl
2 min

ADHD: Hoe haal je het uit je hoofd?

2 min

Wat mij vooral raakte nadat ik in september 2020 de 'diagnose ADHD' kreeg, is dat het heersende vooroordeel al binnen no time merkbaar is. Helaas bestaat er namelijk nog steeds een behoorlijk vooroordeel over "ADHD'ers". ADHD'ers zouden namelijk niet kunnen plannen, geen afspraken kunnen nakomen, zich niet kunnen concentreren (ok well, that's me), extreem impulsief zijn, geen huishouden kunnen runnen, altijd druk zijn en naja, eigenlijk niet veel positiefs. Oja, en vergeet vooral niet dat "ze" allemaal zo zijn. En bedankt.

ADHD, hoe haal je het uit je hoofd?

Het algemene advies en ook tijdens therapie (natuurlijk niet bij alle therapeuten!!) komt al gauw neer op het volgende: je moet je leven zó inrichten dat er rust en regelmaat is, je móet vooral héél veel en goed plannen en vergeet daar bovenop vooral niet dat je normaal gedrag vertoont (what the hell is normaal?). En vooral kleine stapjes Laura, kleine regelmatige fucking stapjes. Jaja jaja...

Omdat ik ervan overtuigd ben dat er geen one size fits all manier bestaat om iemand te helpen, ben ik zelf natuurlijk ook op onderzoek uitgegaan en stuitte ik op het boek: ADHD, hoe haal je het uit je hoofd?. Love. IT. Dit boek zou eigenlijk iedereen eens moeten lezen. 

De titel zegt het natuurlijk al, het is een boek over ADHD en hoe je hier zelf mee om kunt gaan. De boodschap: focus niet op het gebruikelijke advies: rust, regelmaat en ritalin, maar kijk naar wat bij jou als persoon past. Er wordt vooral gekeken naar wie jíj bent en wat voor jou goed zou werken. Voel en ervaar waar jij écht last van hebt en welke keuzes jij kunt maken om daarvan minder last te hebben. Halleluja!

Niet leren 'normaal' te doen, maar je leven inrichten zoals dat bij jou past

Cathelijne Wildervanck van ADHD Nederland gaat uit van het individu. Hoe kun jij jouw leven zo inrichten dat jij het fijn vindt? Geen hokjesgedoe en geen gepush richting het zogenaamde normaal. Haar boek is erop gericht jou te helpen rust en ruimte in je hoofd te creëren om piekeren te beperken. Daarnaast leer je ook hoe je om kunt gaan met gevolgschade van vroeger. 

Wat is gevolgschade? Gevolgschade komt bijvoorbeeld voort uit opmerkingen die je vroeger te horen hebt gekregen, hoe mensen met jou zijn omgegaan, vervelende ervaringen die je hebt gehad en die uiteindelijk hebben geleid tot aangepast gedrag waar jij (achteraf gezien) helemaal niet goed op gaat. Ja, ook opmerkingen als: 'hoe jij er naar kijkt klopt niet', 'jeetje wat ben je druk zeg', 'doe nou maar normaal', 'je moet gewoon beter je best doen/meer discipline tonen/eens beter luisteren', (kunnen) leiden tot gevolgschade. 

Leer omgaan met de onrust en chaos in je hoofd

Ik heb enorm veel aan dit boek gehad. En eerlijk gezegd ben ik van mening dat, ookal heb jij geen ADHD maar pieker je wel heel veel en heb je soms last van onrust en chaos in je hoofd, dit ook voor jou een waardevol boek kan zijn. 

Een les die mij goed is bijgebleven is dat je moet zorgen dat je hoofd zo leeg mogelijk is. Door bepaalde keuzes maar uit te blijven stellen zorg je er namelijk voor dat je constant een soort belletje in je hoofd laat afgaan die jou er bij willekeurige triggers toe aanzet er wéér over na te denken. Piekeren dus. Hak jij de knoop door? Dan valt er eigenlijk niets meer te piekeren want de keus is gemaakt. Tenzij je je vervolgens druk maakt over de uitkomst van jouw keuze.... maar daar gaan we nu even niet vanuit ;-) 

Anyway, give it a shot en laat me weten wat jij eruit hebt gehaald.

Reacties
Categorieën